woensdag 24 december 2014

Kerstavond in Gent

Kerstmis 2014 is begonnen.
Een Kerst vol tegenstrijdigheden, mag ik wel zeggen.  Een Kerst die anders dan anders zal zijn en toch ook voor een groot deel hetzelfde. Anders dan anders, omdat tussen alle licht en warmte die bij de kersttijd horen, heel veel verdriet en zorgen heel dichtbij zijn. Anders dan anders ook, omdat wij nog nooit Kerst in ons eigen huis in Gent hebben gevierd. Voor een groot deel hetzelfde ook, omdat we zeer traditioneel de eerste kerstdag bij de ene kant van de familie zullen zijn en de tweede kerstdag bij de andere kant van de familie. Dat voelt als een verplichting, maar geeft gek genoeg ook houvast. Verdriet en geluk liggen dicht bij elkaar, dat is niet anders tijdens de kerstdagen....

Maar hee, schreef ik niet eerder dat deze blog over een Arnhems meisje en haar gezin in Gent gaat? En zou het daarom niet verstandig zijn om niet te sentimenteel te worden en gewoon te kijken naar het blije gedeelte van Kerstmis 2014? Want een blije kant kent deze Kerst zeker ook. Zo zijn wij nu, as we speak, in ons eigen huis in Gent, en hebben we met zijn drieën heerlijk genoten van een mooi glas wijn (wees gerust: Casper had een sapje!) en heel veel lekkere hapjes. Waarop wij de deur uit stapten en in hartje Gent stonden, zomaar op kerstavond!



In al die jaren dat wij samen zijn en Belgie in het algemeen en Gent in het bijzonder in ons hart hebben gesloten, zijn we nog nooi op kerstavond in Gent geweest. En al helemaal niet in ons eigen huis. Heel bijzonder dus, iets om wel even bij stil te staan en zeker iets om blij van te worden!

Nog even over het fenomeen "eerste" en "tweede" kerstdag gesproken. Menig Nederlander zal net als ons de ene dag bij de familie doorbrengen en de andere dag bij de schoonfamilie. En wij zullen ook vast niet de enigen zijn die een hekel hebben aan deze verplichtingen. Dus ik zie direct weer een groot voordeel hier in Belgie, waar ze geen tweede kerstdag kennen: dat betekent ook een dag verplichtingen minder. Ik zet hem er gewoon bij op ons lijstje van argumenten om permanent in België te komen wonen;-)

Terug naar Kerstmis 2014. Morgen rijden we naar Nederland, naar Didam. Voor de laatste Kerst in mijn oudershuis. Het is niet anders.
We slapen in Arnhem en gaan de "tweede" kerstdag naar Antoines ouders. En daarna weer terug naar huis. Naar Gent dus. Een bliksembezoek van minder dan 48 uur aan Nederland...

Voor iedereen die deze blog leest een heel mooie Kerst, waar dan ook en onder welke omstandigheden dan ook. Ook in kleine dingen kun je de kerstgedachte terugvinden en die wens ik iedereen toe! En dan is het nu tijd voor ons dessert......:










Geen opmerkingen:

Een reactie posten