zaterdag 7 maart 2020

Ook jij kan het verschil maken. En het kost je niets...

Een nieuwe blog. Nee, ik ga niet wéér beginnen met zeggen dat de vorige te lang geleden is. Gewoon een nieuwe blog vandaag, oké;)

Vandaag was de Algemene Vergadering van Regenbooghuis Limburg. En naar goede gewoonte volgt er ‘s middags een vorming of aanverwante voor vrijwilligers en andere geïnteresseerden.
Dit jaar kozen we voor een themamiddag rondom armoede. Voor wie zich afvraagt wat armoede te maken heeft met een koepelvereniging van holebi en transgendergroepen in Limburg?
Wel, vaak wordt een holebi of transpersoon nog bekeken als iemand die “anders” is. Maar ik kan je vertellen, de regenbooggemeenschap is gewoon een afspiegeling van de grote maatschappij, hoor. Er zijn rechtse en linkse holebi’s en transpersonen, gelovigen en ongelovigen, uitbundige holebi’s en transpersonen en meer ingetogen mensen, holebi’s en transpersonen die van chocolade houden en diegenen die de voorkeur geven aan een hartige snack. Ik noem maar iets hè. En dus ook holebi’s en transpersonen die goed kunnen rondkomen en zij die dat minder goed of niet kunnen. Armoede kennen dus. Al dan niet door het feit dat ze holebi of transgender zijn.

We wilden als Regenbooghuis Limburg binnen onze regenbooggemeenschap de bewustwording rondom armoede vergroten, nadenken over hoe we ons steentje bij kunnen dragen in het huis om mensen in armoede praktisch de hand te reiken ( bijvoorbeeld door een uitgestelde koffie aan te kunnen bieden -zoek maar eens op wat dat is-, gelegenheid te bieden om gratis naar het toilet te gaan of de gsm op te kunnen laden, enzovoort) en gewoonweg een ally te zijn voor mensen in armoede, zoals de regenbooggemeenschap ook allies nodig heeft.



Vanmiddag was de zogenaamde kick-off van dit “project”. Een kick-of klinkt hartstikke trendy, maar het was gewoon een heel heftige middag. Enkele organisaties die in Hasselt e/o Limburg werken rondom armoede kwamen vertellen rondom hun werking. Ze namen ervaringsdeskundigen mee met een pakkende getuigenis. Hielden ons cijfers voor van wat de minimale huurprijs van een studio in Hasselt is en wat het leefloon van een alleenstaande is. Je hoeft geen groot rekenwonder te zijn om te berekenen dat het gewoonweg niet mogelijk is om iets te huren voor zo iemand.
En tegelijkertijd kwamen de verhalen van onze eigen vrijwilligers die hetzelfde meemaken. Mensen die zich met hart en ziel als vrijwilliger inzetten voor het Regenbooghuis of een aangesloten vereniging, altijd klaar staan voor een ander, maar ondertussen zo hun eigen zorgen rondom geld hebben. En niet een dagje of maandje, maar vaak al jarenlang. 

Ik vond het erg heftig. Ik wilde eigenlijk het liefst iemand ter plekke een briefje van 10,- geven. Gewoon, om eens een keer naar de frituur te kunnen gaan om een frietje te bestellen. Omdat dat er gewoonweg nooit in zit, terwijl wij hier thuis op elk moment in de week of maand kunnen beslissen om ‘s avonds naar de frituur te gaan.
Waarom ik dat niet deed? Omdat ik me kan voorstellen dat iemand dat uit trots helemaal niet aan wil nemen en ik iemand natuurlijk ook niet in verlegenheid wil brengen. 

Natuurlijk kan ik er persoonlijk niet voor zorgen dat iemand uit deze situatie van armoede komt, evenals dat wij als Regenbooghuis Limburg daar niet voor kunnen zorgen. Wel kunnen we met zijn allen een klein verschil maken. Praktisch gezien door in het huis inderdaad bepaalde dingen in te voeren, als een uitgestelde koffie, of gratis water aan te bieden. Mensen duidelijk te maken dat ze echt niet persé een drankje moeten kopen om toch even gezellig binnen te komen om op te warmen. Maar bovenal door een luisterend oor te bieden en begrip te hebben voor iemands persoonlijke situatie. Er wordt vaak gedacht dat het iemands eigen schuld wel zal zijn. Of dat iemand er voor kiest om op straat te leven. En dat is dus niet zo. Iedereen kan op een bepaald moment in het leven door omstandigheden die je nooit had verwacht met armoede in aanraking komen. 

Een luisterend oor. Het kost niks, maar levert vaak zoveel op. Niet alleen in een situatie van armoede, maar in zoveel andere gevallen. Maak eens een praatje, vraag iemand eens hoe het écht met diegene gaat. Je kan er het verschil mee maken. 

1 opmerking:

  1. Hoe ging dat liedje ook alweer? "We zijn er om elkaar te helpen, nietwaar..."

    BeantwoordenVerwijderen